Tjejer som älskar fart

i farten. Det är inte bara grabbar som tävlar på Sättna. Ida Söderman, 20, är en av flera gasglada tjejer som tävlar under helgen. ”Det är roligt att det kommer fler och fler tjejer för varje år”, säger hon. Foto: MATS OLSSON

Det är inte bara killar som tävlar i helgens NHK Festival. Ett flertal tjejer befann sig i går på startlinjen på Sundsvall Raceway. – Det ska bli roligt att tävla här på Sättna, säger Ida Söderman.

När NHK Festival rullade igång i går på Sundsvall Raceway var det utan de allra värsta bilarna. Istället var det de lite mindre bilarna som fick stå i rampljuset. Och mitt bland alla killar fanns det ett gäng tjejer som visade att man inte behöver vara kille för att vara delaktig i motorsport.

En av dessa tjejer är Ida Söderman. Den 20-åriga Sundsvallstjejen tävlar i klassen ET Pro med sin blåa Chevrolet Malibu av årsmodell 1965, där hon själv stått för motorbyggnationen.

– Precis, men jag fick lite hjälp av killarna på jobbet också, berättar Ida och fortsätter:

– Jag har hållit på i åtta år nu vilket innebär att jag har varit i farten sedan jag var tolv år.

• Hur kommer det sig att du började med motorsport?

– Sundsvalls fritidsgårdar byggde med hjälp av kommunen två juniordragsters för ungdomarna. Mina kusiner var med och byggde så det var på den vägen jag började, säger hon.

• Hur mycket tid lägger du ned på bilen under tävlingssäsong?

– Det är en del jobb att göra mellan loppen, det är det ju. Men ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt hur mycket tid jag lägger ned under en tävlingssäsong.

För varje år som går märker Ida att intresset ökar för motorsport, framförallt hos tjejer.

– Det är roligt att det kommer fler och fler tjejer för varje år, även om vi redan är ett gäng. Bland annat så finns det ju en till Sundsvallstjej (Ida Östman) i ET Pro-klassen, säger hon.

Tommy Edström, ordförande i SHRA Sundsvall, har även han märkt av att fler och fler söker sig till deras aktiviteter.

– Det är kul. Framförallt att det blir fler och fler tjejer. Det finns lite förutfattade meningar om att det bara är killar som kan hålla på med motorsport, men det visar ju de tjejer som är här nu att så inte är fallet, säger han.

• Vad tror du det är som gör att intresset ökar för varje år?

– Framförallt tror jag att det är utbudet. Generationen som växer upp nu har ju varit med hela tiden sedan banan öppnades så för dem blir det ju som ett naturligt val då banan har varit med hela tiden under deras uppväxt.

Tommy Edström har även idéer inför framtiden som förhoppningsvis kan locka ännu fler nya personer till motorsporten och Sundsvall Raceway.

– Vi vill fixa vägen som leder hit och sedan kunna ordna något för ungdomarna. Likt det dom har i Härnösand. Det vore tråkigt om det är vägen hit som gör att inte ungdomarna kommer, berättar han.

Dela
  • +1 Intressant!