”Det här är stort för mig”

stor dag. Bergsåkerstränaren Håkan Skoglund har en stor dag framför sig på söndag. Då kör han egentränade Tell Me No Lies i Svenskt Travkriterium där två miljoner kronor väntar vinnaren. Skoglund vann försöket på Solvalla och att ha en häst i ett sådant här stort lopp smäller högt för Bergsåkerstränaren. Foto: SOFIE WIKLUND

De flesta av hästarna kommer från stortränarnas travstall, men inte Tell Me No Lies. Han är ett levande bevis på att en liten tränare som Håkan Skoglund kan lyckas i absoluta traveliten. – Det här är stort för mig, säger Skoglund.

Travkriteriet är loppet där landets bästa treåringar gör upp om 2 miljoner under söndagen på Solvalla och flera av landets största tränare är representerade:

Timo Nurmos har två hästar, Stefan Melander tre, Åke Svanstedt, Lutfi Kolgjini, Fredrik Persson och Stefan Persson har en.

Det finns en tränare som skiljer sig från mängden och det är Bergsåkers Håkan Skoglund som själv kvalat in Tell Me No Lies till loppet.

– Han är en av 4500 som kullen brukar bestå av och det känns helt otroligt, säger Skoglund.


”Letat häst i fyndlådan”

Håkan Skoglund har en lång tränarkarriär bakom sig på Bergsåker, men det är som 55-åring som han fått fram sin stora stjärna.

– Jag har aldrig haft en sådan här bra häst tidigare. Tidigare har man mest letat häst i fyndlådan, men den här gången kunde jag välja fritt och det var väldigt roligt, säger han.

Tell Me No Lies var en av hästarna som Jim Oscarsson valde att sälja förra hösten när han drog till USA.

– Jag var iväg och provkörde hästen och fattade tycke för honom direkt. Det var exteriören som jag föll för och han var ganska gänglig, men jag tänkte att en vinter här uppe skulle göra honom gott, säger Skoglund.

• Var han dyr?

– Nej, det tycker jag inte utan han har redan tjänat ihop till vad han kostade.

Travkriteriet är ett av de klassiska loppen inom travsporten och Bergsåker har haft tre tränare som vunnit loppen genom historien. Åke Svanstedt var först då han tog hem loppet med Zoogin 1993 och han lyckades även vinna med Drewgi två år senare.

Robert Bergh har flest titlar och tre till antalet (Remington Crown, Simb Zipper och Hilda Zonett).

Svante Båth var mannen bakom Malabar Circle Ås seger 2002 vilket också är banans senaste triumf i Kriteriet.

Nu står hoppet till Håkan Skoglund som är förväntansfull trots att hästen lottats till ett niondespår.

– Vi vill ta en så stor bit som möjligt av priskakan som möjligt, men det är klart att jag hade varit mer optimistisk om vi hade haft ett förstaspår. Nu krävs det tur för att vi ska kunna vara med, säger han.

• Hur lägger du upp loppet?

– Jag vill ge honom ett invändigt lopp och hoppas att de kör rejält framme i ledningen. Jag vill inte offra honom i spåren utan chansen är större att komma till en bra placering genom att köra invändigt. Skulle jag hamna tredje invändigt kan det bli bra och vi skulle vara väldigt nöjd med ett tredje-fjärde pris.


Sexan får 100 000 kronor

Det skulle i så fall innebära stora pengar i loppet som har två miljoner i förstapris, en miljon till tvåan, 500 000 till trean, 240 000 till fyran, 160 000 till femman och sjättepriset ligger på hela 100 000.

– Men det är som jag sagt till ägaren, att det här inte är sista loppet vi kör med den här hästen utan vi kommer att ha mycket roligt tillsammans, säger Skoglund.

Håkan Skoglund har vunnit bland annat Stora treåringspriset 1997, men aldrig kört i ett Kriteriet.

– Nej, jag körde Jayhawk i derbyt åt Åke Svanstedt för ett par år sedan så det här känns jättestort.

På söndag kan han få uppleva sin största stund på travbanan.

Dela
  • +1 Intressant!