”Oerhört olyckligt”

• Åke Svanstedt har blivit polisanmäld efter en incident som inträffade när han var på väg hem från Bergsåkers stortävlingar.

Först vann han en miljon kronor i Sundsvall Open Trot. Sedan lämnade Åke Svanstedt Bergsåker – polisanmäld för misshandel av en vakt vid stallbacksgrinden. Bergsåkerskusken Alf Jonsson blev ögonvittne till händelsen. – Allt är överdrivet, Åke öppnade bara grinden, säger Jonsson.

Sveriges överlägsna etta Åke Svanstedt har hamnat i nytt blåsväder.

Tidigare har han fällts för att ha använt elstötar på sina hästar i träning men friades hösten 2010 av hovrätten.

I början av juli blev han av med körkortet efter att ha kört över 200 km/h med sin Jaguar.

Under den gångna helgen var Bergsåkers tidigare champion tillbaka på sin förra hemmabana och var på väg att summera en fin helg med bland annat miljonsegern i Sundsvall Open Trot tillsammans med Sebastian K. som grädde på moset.

Men Svanstedt lämnade även Bergsåker polisanmäld för misshandel av en vakt vid stallbacksgrinden.

Det var när han skulle köra ut från stallbacken som tumultet uppstod.

En ung kvinna som stod vid grinden hade fått instruktioner från ledningen på Bergsåker att ingen fick köra ut just den vägen för att inte försvåra trafiksituationen och när Svanstedt nekades att köra ut klev han själv ut och öppnade grinden. Då ska någonting ha inträffat som sedermera ledde till att grindvakten polisanmälde Svanstedt för misshandel.

– Jag fick en signal efter sista loppet på lördagen att något hade hänt vid grinden till stallbacken och att det hade blivit någon form av polisanmälan, berättar Peder Söderman, travbanechef på Bergsåker och fortsätter:

– Det jag kan säga är att tjejen vid grinden har följt sina arbetsuppgifter till punkt och pricka. Vi hade gått ut med information både i travprogrammet och i högtalarna att huvudgrinden skulle vara stängd efter V75-7 och att man skulle åka ut via hästkliniken istället och syftet med att hålla grinden stängd var oerhört gott.

• Vad säger du om att en av era anställda anmält Svanstedt för misshandel?

– Vad som verkligen har hänt får polisen utreda, men allt det här är givetvis väldigt tråkigt. Att vi levererat topptrav i två dagar kommer i skymundan.

• Är det synliga skador på tjejen som gjort anmälan?

– Det är inga större grejer vad jag vet och allt är oerhört olyckligt.

Åke Svanstedt ger sin bild av händelsen i en krönika på sin hemsida.

– Jag har i alla fall inte gjort henne något. Och jag har absolut inte knuffat henne, det har jag flera vittnen på som kan intyga.

– Jag vet inte om hon gjorde sig illa men det var absolut ingenting jag märkte. För grinden gick in mot mig när jag öppnade och den gick inte utåt på henne. Sedan åkte vi iväg i bilen och det var flera bilar bakom oss som stod i kö och som körde ut. Jag var inte otrevlig mot henne utan gick bara och frågade varför hon inte öppnade grinden. Jag sa tydligt till henne att vi inte skulle följa den långa kön till höger utan köra vänster istället. ”Det spelar ingen roll för jag öppnar inte grinden i alla fall”, sa hon då, skriver Svanstedt.

Bergsåkerskusken Alf Jonsson satt i en bil utanför grinden och var på väg in och blev vittne till händelsen.

– Allt är överdrivet, det där var ingenting vad jag kunde se. Jag var på väg in och skulle hämta frugan på stallbacken och hade inte fått någon information om att grinden skulle vara stängd. Då såg jag att Åke klev ur bilen och gick och öppnade grinden. Tjejen höll emot men han var ju starkare än henne så han fick upp grinden och det tycker jag var bra så att det gick att köra in, säger Alf Jonsson.

• Hörde du om de skrek på varandra?

– Nej det kunde jag inte höra och jag kunde inte se att det var var någon misshandel.

Dagbladet har sökt den unga kvinnan men via Bergsåker meddelar hon att hon inte vill uttala sig i media.

Dela
  • +1 Intressant!