Stjärnduo till vintervila

• Planen var att Kadett C.D. skulle vara med i Prix d’Amerique i januari, men så blir inte fallet. Robert Bergh väljer nu att låta sin stjärnhäst vila. Foto: ARKIV/MATS OLSSON

Han matchades mot Prix d’Amerique nästa år – men det stannar vid en dröm. Kadett C.D. har inte alls fungerat i år och nu väljer Robert Bergh att ställa av sin stjärnhäst. – Han behöver en ordentlig vila, säger Bergh.

Kadett C.D. är Robert Berghs bästa häst och i fjol vann hästen både Europaderbyt i Schweiz med ett förstapris på 1,6 miljoner kronor samt Breeders' Crown-finalen på Eskilstuna med 1 miljon i förstapris.

Redan i april berättade Robert Bergh för Dagbladet om det stora målet som gick ut på att matcha Kadett C.D. för en start i världens största travlopp, Prix d’Amerique på Vincennes, som körs i januari nästa år.

Nu har drömmarna gått i kras – Kadett C.D. har inte alls fungerat som Bergh vill det här året och han väljer att ställa av hästen i ett halvår.

– Han har inte alls någon form nu och det går inte att skarva upp honom för det loppet på så här kort tid. Vi ställer av honom så han får en ordentlig vila nu, det behöver han. Sedan tror jag att vi kommer att komma rätt på det nästa år igen, berättar Bergsåkerstränaren Robert Bergh.

• Har du någon förklaring till varför han inte varit bra i år?

– Han har haft problem med fräschören, men vi har hittat rätt nu. För att det ska kunna bli riktigt bra behöver han få en riktigt lång vila.

• Har han haft problem med någon skada?

– Nja, det har varit några småskador, men inga problematiska sådana.

• Är du besviken på att det inte stämt för honom?

– Det är klart att det är ledsamt. De här bästa hästarna är en viktig del i rörelsen och man vill att de ska kunna kliva fram och starta i de största loppen.

• Tror du att Kadett C.D. kan komma tillbaka och göra ett riktigt bra 2013?

– Jag är inte ens orolig för det. Jag tror att vi kommer att komma rätt på det, och det är en ordentlig vila han behöver.

Robert Bergh räknar inte med någon start före april och planen är att börja träna igång honom efter nyår.

– Det ska vara broddfritt innan han får börja starta, så vi har ingen stress med honom.

• Har du något mål med honom nästa år , exempelvis Elitloppet?

– Nej, det blir inget elitlopp och jag kan inte sätta något mål så här tidigt. Först och främst måste han få komma tillbaka till fornstora dagar.

Det är inte bara Kadett C.D. som Robert Bergh väljer att ställa av – även miljonhästen och sprintermästaren You Bet Hornline kan se fram emot en längre vila.

– Han drog på sig en kotfraktur och har bara skrittats. Han ska få ta det lugnt så laddar vi för nästa år även med honom. Det här är unga grabbar så det gäller bara att ta det lugnt med dem, berättar Robert Bergh.

Tillsammans har Kadett C.D. och You Bet Hornline sprungit in drygt nio miljoner kronor.

Nu ställs båda Robert Berghs stjärnhästar av för en ordentlig vintervila.

Återstår att se om 2013 blir Kadett C.D:s och You Bet Hornlines år.

Dela
  • +1 Intressant!