Storhästägare gör en miljonsatsning hos Båth

• Calle Wihlborg äger storstjärnan Commander Crowe. Nu är han en av totalt fyra hästägare som gör en stor, fransk travsatsning hos Bergsåkers Svante Båth.

Storhästägaren Calle Wihlborg äger redan världens bästa häst Commander Crowe. Nu är han en av huvudpersonerna i en stor fransk travsatsning hos Svante Båth. – Det här är jättespännande och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Båth.

Bergsåkerstränaren Svante Båth har ett bra år bakom sig och en stor anledning till detta är bland annat framgångarna med Drillbit Ås. Det fyraåriga stoet har bland annat vunnit Stochampionatet och kört in totalt två av stallets sex miljoner kronor.

Nu blir Båth en viktig del i en miljonsatsning för att nå framgångar i Frankrike.

Travprofilen Calle Wihlborg är en av huvudpersonerna bakom satsningen och han är sedan tidigare ägare till flera hästar i Svante Båths stall.

De övriga tre är Lars Alm samt Bengt och Stefan Granath och samtliga har hästar i Båths stall sedan tidigare.


”Ett naturligt val”

– Vi är ett gäng som äger hästar hos Svante sedan tidigare och då blir det ett naturligt val att vi väljer honom som tränare för de här hästarna. Men det handlar inte om någon kompisgrej utan det är på grund av att han är en duktig travtränare. Inte minst som unghästtränare och vi har valt en unghästspecialist för uppdraget, säger Wihlborg.

De första tre köpen har inhandlats i dagarna på en stor auktion i Deauville i Frankrike.

• Blitz de Vandel (hingst e. Goetmals Wood-Polka de Vandel).

Pris: 70 000 euro.

• Barrio de Lou (hingst e. Ganymede-Ruanita de Lou).

Pris: 60 000 euro.

• Bonneuil (hingst e. Prodigious-Jonction Star).

Pris: 42 000 euro.

Totala prislappen på hela kalaset blev 172 000 euro vilket betyder 1,45 miljoner kronor.


Ska hitta en häst till

– Vi gör inget halvdant utan ska det bli bra så ska det göras på riktigt. Tanken är att hästarna ska tränas upp i Sverige och kanske gå något lopp, men det är i Frankrike de ska tävla. Den marknaden känns väldigt intressant, säger Wihlborg.

• Blir det ytterligare hästköp?

– Vi hittade inget i dag, men vi hoppas hitta ytterligare en häst.

Svante Båth har varit med och valt ut hästarna som han ska träna.

För honom handlar det om en relativt ny situation.

– Det här har jag inte varit med om tidigare. Satsningen känns väldigt spännande och det är riktigt roligt att få vara med om det. Vi hade sagt att vi ska hitta fyra-fem hästar, men det ska vara bra hästar, säger Svante.

Hästar som ska ge Båth framgångar på fransk mark.

Dela
  • +1 Intressant!