Ungrarna lockas till hockeyskolan i Timrå

ungerskt inslag. Benedek Csáky (t.v) och David Jászai, från Ungern, är två internationella inslag på Timrå Bauer Hockeyskola. Hockeyskolan är inne på den andra veckan och ungrarna trivs. ”Det är tuffa träningar och en bra skola”, säger Benedek Csáky. Foto: Leo Sellén

Vecka två av Timrå Bauer Hockeyskola har dragit i gång.Två av deltagarna i den äldsta gruppen kommer från Ungern.– Det är första gången jag är utomlands och spelar hockey, säger David Jászai.

Timrå Bauer Hockeyskola är i full gång. Förutom spelare från lokala lag i Medelpad och ett helt gäng med spelare från klubbar ute i landet finns det även två internationella inslag. Benedek Csáky, 16 år, och David Jászai, 16 år, kommer från Ungern där de spelar för MAC Budapest. Med på resan finns även spelarnas tränare i klubblaget Tibor Marton. För David är det som sagt första gången han är utomlands och spelar hockey.

– Det är roligt att vara här och spela, säger han.

För Benedek är det inte första gången han är utanför den ungerska gränsen och spelar hockey. Han har varit i Sverige och Timrå förut. Sommaren 2009 var han med på hockeyskolan i Timrå.

– Det är roligt att vara tillbaka här, säger han.

”Vill spela i norra Europa”

En vecka med intensiva träningspass väntar för de båda ungrarna och de andra deltagarna på hockeyskolan. Träningar på is och fysträningar blandas med teori och andra aktiviteter står på schemat.

– Jag gillar upplägget här. Det är tuffa träningar och en bra skola, säger Benedek.

För många unga hockeyspelare så är drömmen att spela juniorhockey i Nordamerika, men inte för Benedek och David.

– Jag vill spela i norra Europa. De spelar bra hockey där och det är bra ligor, säger David och får medhåll från Benedek, innan han fortsätter:

– Kanske åker man över till USA och spelar när man blivit äldre, men jag vill inte spela juniorhockey där.

Ungersk hockey på gång

Men någon flytt utomlands är inte aktuellt inom de närmsta åren för Bendek och David.

– Nej, vi kommer nog att vara kvar i Ungern så länge som vi är juniorer men sedan vill vi som sagt utomlands och spela, säger David.

Ishockey är kanske inte det första som man kommer att tänka på när man säger Ungern. Men David och Benedek anser att den ungerska hockeyn är på frammarsch. Spelarna blir bättre, tränarna blir bättre vilket leder till att lagen blir bättre.

– Det är en stor skillnad om man jämför med hur det var för tio år sedan. Det ser man också på landslaget. Senast 2008 var vi i A-gruppen i VM och vi är alltid med i toppen av B-gruppen, säger David och Tibor, som varit tränare för ungerska juniorlandslag, fyller i:

– För ungefär 15 år sedan mötte vi nationer som Sydafrika och Australien i landskamper, så visst har det blivit bättre. Vi har några juniorlag hemma i Ungern som absolut inte skulle göra bort sig mot jämnårigt svenskt motstånd.

Inom en snar framtid kanske vi får se Tre Kronor möta det ungerska landslaget i VM. Och kanske finns Benedek Csáky och David Jászai då med i den ungerska laguppställningen.

Dela
  • +1 Intressant!