Tio gånger

Efter ett besök i England slås jag av hur få vi är i Sverige, trots att vi är ett stort land. I London bor ungefär lika många som i hela vårt land. Borgmästaren i bara London tar lika stort ansvar som vår statsminister.

När man studerar London närmare är det tydligt att allt är tio gånger mer. De rika verkar vara tio gånger rikare, de fattiga tio gånger fattigare. Det är tio gånger fler i tunnelbanan och tio gånger fler på trottoarerna.Den jämlikhet vi under 100 år har slagits för som socialdemokrater i Sverige är svårare att se i England.

Den högerledda regeringen gör precis som här. Rustar ned! Det innebär att den nationella sjukvården håller ojämn kvalitet med stora nedskärningar.

Allt fler som kan går över till privat sjukvård. Privata skolor och privat barnomsorg är något alla helst skulle vilja ha men knappast har råd med. Har du gått i privat skola är det tio gånger lättare att få bästa jobbet. Annars är det betydligt svårare. Och när jag säger privat är det verkligen privat. Inte som här med vårdcentraler och skolor på entreprenad. Här där vi skattebetalare gemensamt betalar.

En annan iakttagelse är att det i mataffären är långa hyllor med färdigmat. Det finns naturligtvis hos oss också men det är påtagligt att många äter sin middag så eller går på restaurang. Det är nämligen mycket billigare att gå på krogen än i Sverige. Det kanske är så man umgås eftersom London har stora avstånd. Grönsaker och frukt är dyrare än i Sverige och det är naturligtvis svårt för dem, som vill äta nyttigt och hälsosamt.

Något som är tio gånger bättre är att alla är så vänliga! Tack och var snäll och hur står det till. Det är vanliga fraser även om man aldrig träffats och det känns väldigt trevligt. När blomsterhandlaren frågade hur förmiddagen varit kunde jag berätta att jag just hälsat på mitt nyfödda barnbarn! Det kändes minst tio gånger så trevligt som vanligt.

Susanne Eberstein (S) riksdagsledamot, Sundsvall

Dela
  • +1 Intressant!