Totallurade

Svante Säwén

Vi lever i en tid då avreglering är på modet. Det anses skapa jobb, inte minst i den privata tjänstesektorn. Inte sällan visar det sig att dessa jobb bygger på att kunder behandlas illa. Då kommer de befogade kraven på återreglering. Ett mindre välkänt exempel handlar om pengahanteringen.

I förra veckan visade det sig efter företaget Panaxias konkurs att de använt sig av sina kunders pengar i den egna bokföringen. Livsmedelsbutiker och bensinmackar som lämnat ifrån sig sin dagskassa är efter konkursen utan sina pengar. Totallurade. I brist på vettiga kontrollsystem har detta kunnat pågå i lång tid innan konkursen avslöjade det hela.

Agerandet är så märkligt att man faktiskt kan förstå om alla är överraskade. Panaxias uppdrag var nämligen att under hög säkerhet föra pengarna från företagen till banken.

Att man på det viset i sin egen bokföring använde sig av den vara man skulle transportera, var kanske svårt att räkna ut. I SvD kräver nu Svensk Handel på ny lagstiftning. Avregleringen har gått för fort. Vi måste göra om och göra rätt. Klokt. Det borde gälla avregleringsraseriet i stort.

SvD berättar också om hur pensionsmyndighetern framgångsrikt fått bort massbytena i PPM-systemet. Men man konstaterar att hundratusentals svenskar trots det, helt i onödan, betalar avgifter till mer eller mindre seriösa pensionsrådgivare. Dessa har till och med skapat egna fonder som de råder sina intet ont anande kunder att anlita. Totallurade. Hur kan detta vara tillåtet frågar SvD Pensionsmyndigheten, som svarar att man inte kan svara för hur dessa företag delar upp sig internt. Då måste myndigheten skaffa sig det ansvaret. Också detta måste regleras, om inte kunderna ska bli lidande.

Dela
  • +1 Intressant!