Underskott

I debatten om behovet av kompromisser mellan blocken i Sundsvalls kommun, finns ett underskattat faktum som är värt att belysa. Jag skrev i går om hur den för tillfället styrande borgerligheten kategoriskt avfärdade varje tal om nyval. Men om någon överenskommelse inte kan nås, så kommer man att sitta kvar ändå, och administrera en socialdemokratisk budget.

Det gör man trots att Moderaternas kommunalråd Magnus Sjödin på torsdagens presskonferens sa att han räknade med att den socialdemokratiska budgeten skulle sluta med underskott. Sant eller osant så är det anmärkningsvärt. Omöjligt i sak är det i och för sig inte. Oppositionen har ju inte hela den kommunala apparaten bakom sig när man lägger förslag. Anmärkningsvärt är det ändå eftersom Sjödin uppenbarligen är beredd att regera på en underskottsbudget. Så kära är taburetterna för honom.

Att Sjödin i gårdagens ST uppmanade Socialdemokraten Peder Björk att sätta sig med honom i sommarstugan för att göra upp om politiken, ser jag som en populistisk gest för att verka samarbetsvillig. Björk har faktiskt ett fungerande politiskt parti bakom sig som vill, och måste få ha, ha sitt att säga till om i förhandlingsprocessen.

Slutligen så anser ST:s nyhetsredaktion att erbjudandet om heltider, kollektivavtal och meddelarfrihet redan är uppfyllda. Men som man själv skriver är talet om heltider bara en rekommendation, och kollektivavtal ges som alternativ till ”motsvarande försäkringar”. Det är inte att erbjuda den trygghet ett kollektivavtal ger. Så den nya eftergiften är reell även om jag tvivlar på att den räcker för att få sossarna att acceptera helheten.

Dela
  • +1 Intressant!