Vals

Vad Socialdemokraterna i Sundsvall kommer fram till vad gäller kommunens budget bör bli offentligt rätt snart. Jag väntar mig ett nytt förhandlingsbud från det hållet, eller ett blankt nej redan nu. Men ett är säkert. De borgerliga drar en vals när de säger att ett kommunalt nyval skulle sätta kommunen på sparlåga i ett år eller så. Kommunjuristerna lär ha talat om ett halvår. Men en enkel slagning på Internet visar att beslutet om omval i en valkrets i Örebro togs i mitten av februari 2011. Valet ägde rum tre månader senare, 15 maj 2011.

Nu handlade det alltså om en av fyra valkretsar. Men det förändrar inte tidsperioden. Det är ett direkt osant påstående från de borgerliga när de säger: Vi är valda. Vi tar vårt ansvar, som argument för ett nej till nyval.

Fakta i målet är att de borgerliga och Miljöpartiet i Sundsvall är så fruktansvärt rädda att bli av med sina poster att de är beredda att styra med en socialdemokratisk budget som grund. Och det är de beredda till trots att Moderaten Magnus Sjödin tror att det betyder underskott i budgeten.

Det är de beredda till även om det innebär att Svergedemokraterna kommer att bli tungan på vågen för resten av mandatperioden. Alternativet är en överenskommelse där Sverigedemokraterna görs till den enda oppositionen. Är detta verkligen vad Miljöpartiets gräsrötter vill? Vad säger Habib Effati, nyss (V) nu (M)?

Men vet vi då att ett nyval skulle ändra mandatfördelningen på ett sätt som skulle ge en stabil majoritet? Självklart inte. Väljarna är suveräna i sina val. Men uppenbarligen fruktar de borgerliga och Miljöpartiet det värsta. Annars skulle de ha agerat annorlunda redan i juni.

Dela
  • +1 Intressant!